Asperger

Det här inlägget handlar om asperger, eller autism som det heter nu för tiden. Numera är autism indelat i nivåer, nivå 1-3. Men när jag blev diagnostiserad för längesedan fick jag diagnosen asperger syndrom.

Att ha asperger innebär inte automatiskt att man kan hela tågtidtabellen utantill. Men när jag var liten kunde jag alla länder och deras flaggor utantill. Jag hade koll på nummerplåtarna på bilarna och kunde ofta säga att den bilen har jag sett där och där innan. Men numera är mitt största intresse hästar och så har det varit sedan jag var ca 10 år gammal. Jag är alltid intresserad av att lära mig något nytt.

Special intressen är något som är vanligt. I mitt fall hästar och fotografering och det har det varit i största delen av mitt liv. Jag har haft flera egna hästar och ponnyer och har jobbat med hästar både i Tyskland och på Irland. Jag har ridit många hästar i mitt liv, men de jag främst har fastnat för är hästar som är nervösa och lite speciella. Jag tror det är för att när jag är bland hästar och djur känner jag ett lugn och jag har lätt för att läsa av djur, mycket lättare än vad jag har att läsa av människor. Det bästa är att jag kan kombinera mina intressen i och med att jag kan fotografera hästar.

Det sociala kan ibland vara svårt för mig. Jag har svårt att veta vad jag ska säga och när jag ska säga det. Oftast blir jag tyst och säger nästan ingenting, men ibland kan jag även avbryta folk för att säga det jag vill ha sagt. Jag har svårt att hålla ögonkontakt och det kan få folk att tro att man inte lyssnar, medans det i själva verket är så att jag gör allt för att kunna lyssna utan att bli distraherad. Jag kan även ha svårt att förstå skämt och när någon är ironisk. Det sägs också att jag har ett avvikande kroppsspråk och kan vara svår att läsa av.

Jag har även vissa sensoriska problem. Jag är överkänslig när det gäller mycket. Tillexempel ljud, ljus, lukt och beröring. Att vara i en matbutik med mycket ljud är extremt utmattande för mig, för att underlätta brukar jag använda hörlurar eller öronproppar. Jag tycker även det är jobbigt att gå på restaurang då det är många som pratar och rör på sig. Efteråt brukar jag behöva återhämtning. Starka ljus kan vara hemskt, text i butiker med starka lampor. Många lukter har jag också svårt för. Jag tycker inte om att bli rörd, speciellt inte av människor jag inte känner väl. Jag gillar inte heller att duscha då det är en typ av beröring av vattnet som ibland kan vara outhärdlig.

Rutiner är viktigt för mig, en väl planerad dag är bra för då vet jag vad jag ska göra och vad som förväntas av mig. Ibland kan jag har svårt att hålla mig till schemat men jag försöker alltid mitt bästa för att må så bra som möjligt. Här på behandlingshemmet får jag också hjälp med att strukturera upp min dag vilket är väldigt bra.

Förändringar, det är också något jag har svårt för. Allt i från en ny handduk till ett inställt möte kan göra det svårt för mig. Tex är jag inte van vid hur den nya handduken känns så då tar jag hellre den gamla trygga. När ett möte blir inställt så vet jag inte vad jag ska göra och blir väldigt orolig. Det kan kräva ganska mycket energi.

Jag tycker också om att ha mina rutiner och göra saker på samma sätt om och om igen. Det kan ta lång tid att komma in i en rutin men när jag väl gjort det vill jag helst inte ändra på den. De flesta tycker nog om en varierad kost, men jag skulle helst vilja äta samma sak varje dag, dels för att jag känner mig trygg med den maten och även för att det är förutsägbart.

Men det finns också en fördel med denna diagnos. Jag är tillexempel jättebra på att se det logiska i saker och kan se mönster. Jag har ett sinne för detaljer och hittar lätt felen i koden när jag programmerar. När jag fotograferar kan jag också se hur jag ska ta bilder för att få den att bli så bra som möjligt.

Här finns en artikel om autism https://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/autism/

Följ mig gärna på Instagram – @ett.liv.vart.att.leva



Ett svar till “Asperger”

  1. Louise Kongstad skriver:

    Tack Victoria, mycket bra skrivet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *