Suicidtankar

Jag vet inte hur jag ska skriva det här inlägget, det är ett känsligt ämne. Men jag ska försöka sammanfatta mina tankar och erfarenheter med lite fakta.

De flesta har nog känt någon gång i livet att de inte vill leva mer. Det är helt okej och inget ovanligt. Samtidigt är det något man ska ta på allvar om någon säger att de vill ta livet av sig. De som tar livet av sig har oftast innan uttryckt att de vill ta livet av sig. Suicidtankar är fortfarande ett tabu tema men det är viktigt att våga prata om det. Både om du själv går med dessa tankar eller om du är orolig för någon i din närhet. Det finns forskning som visar att samtal om självmord skyddar. 

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är det ca en miljon människor i världen som tar sina liv varje år, tio gånger fler gör suicidförsök.

Ibland kan det kännas som att det inte finns någon annan utväg när allt känns mörkt. Men det finns hjälp att få. Det kan tillexempel ligga en depression bakom och det går att behandla.

Jag själv har lidit av suicidtankar till och från sedan jag var 12 år. Det är inget jag har berättat för någon tills på senare år. Nu har jag många självmordsförsök bakom mig. Jag har blivit räddad av både närstående och polisen. Jag har legat på MAVA på grund av intoxer och jag har legat på PIVA i Sverige och på sluten avdelning i Tyskland för att förhindra självmord. Jag har vårdats på LPT och spenderat de senaste två åren mer på psyk än hemma…

Nu kämpar jag mot ett liv värt att leva. Jag är glad att jag har fått komma till detta behandlingshemmet, även om det var kämpigt och kändes värdelöst i början. Det är fortfarande kämpigt och ibland vill jag ge upp, men jag ska försöka att inte sluta kämpa.

Jag har en krislista med olika alternativ på vad jag kan göra när det känns jobbigt. Det fungerar ibland för att avleda tankarna. Mer om den kommer jag skriva i ett kommande inlägg. När inget på listan hjälper ska jag uppsöka personal för hjälp.

Varje dag fyller jag i ett veckokort och får skatta mina självmordstankar. Sen jag kom till behandlingshemmet har de legat på rött, men de sista dagarna har det sjunkit till gult. Jag har mycket kvar att jobba på men det känns som det går åt rätt håll.

Jag har även en överenskommelse med min terapeut så länge jag är inskriven på behandlingshemmet.

Oftast känner jag att jag vill inte dö, jag vill bara inte leva.

Dagens låt, take me home – Jess Glynne

Följ mig gärna på Instagram – @ett.liv.vart.att.leva

Behöver du någon att prata med finns det några nummer man kan ringa

SOS alarm, vid akuta fall: 112.
Polisen: 11414.
Jourhavande präst: 112, be att få bli kopplad till Jourhavande präst.
Jourhavande medmänniska, alla dagar mellan kl 21-06: 08-702 16 80
https://mind.se (självmordslinjen): 90101

Bra länkar

1177 – Självmord går att förebygga
SPES – Om självmord
Suicid Zero – Myter om självmord



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *