Självskadebeteende

Jag vet inte alls vad jag ska skriva, men jag gör ett försök.

Självskadebeteende är ett sätt att försöka komma undan från tex. ångest, stress, oro och jobbiga tankar. Att självskada kan hjälpa för stunden, att känna fysisk smärta lindrar smärtan man har inom sig. Men oftast kan det få en att må sämre efteråt.

Det kan vara svårt att prata om att man självskadar, man kan skämmas för det. Men det är bra om man kan prata med någon om det och söka hjälp. För det finns hjälp att få. Det bästa är att söka hjälp så fort som möjligt då det kan bli svårare att sluta ju längre man håller på och kan sluta med ett beroende. Självskadorna kan också bli värre med tiden.

Jag har självskadat sen jag var 12 år, det började med att jag började riva mig själv ganska harmlöst. Med tiden har det dock utvecklats till värre saker och jag har förstört min kropp med ärr som aldrig kommer försvinna. Ätstörningar är också en typ av självskadebeteende som jag har kämpat med i omgångar, men lyckats ta mig ur själv. För ett och ett halvt år sedan sa min psykiater att om jag går ner mer i vikt vill han lägga in mig. Det fick mig att kämpa mig ur det. Jag skäms över min kropp och kämpar varje dag med att acceptera mig själv.

När jag har mått som sämst har jag självskadat varje dag. Jag har fyra olika typer av självskadebeteende. Jag gör en DBT (dialektisk beteendeterapi) behandling och målet är att bli självskade fri. Självskadorna har minskat lite sen jag kom till behandlingshemmet men det är fortfarande en lång väg kvar.

Den största anledning till att jag självskadar är att jag ibland har stark ångest och har svårt att kontrollera mina känslor. Jag har svårt att stå emot impulserna när jag vill självskada. För att inte själv skada har jag en färdighetslista med strategier jag kan använda mig av för att avleda tankarna och det fungerar ibland. Vissa gånger hinner jag knappt själv med i svängarna när känslorna går från 0 till max på en sekund och jag har självskadat innan jag ens har hunnit tänka till. Ibland när jag känner mig uppgiven kan jag också självskada för att jag tänker att min kropp är redan förstörd eller jag ska ändå dö. Jag hoppas att jag kan komma bort från dessa tankarna i framtiden.

Här finns en färdighetslista som kan vara till hjälp – https://www.shedo.se/fardighetslista

Dagens låt, Scars – Lukas Graham

Följ mig gärna på Instagram – @ett.liv.vart.att.leva



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *