Skills

Jag går en behandling som heter DBT SS (dialektisk beteendeterapi skills system). Skills är strategier för fokus skifte. Istället för att självskada kan man använda sig av olika skills. Första gången jag hörde talas om skills var i Tyskland hos min terapeut. Jag fick en lista av henne med otroligt många olika skills, jag tyckte dom flesta var dumma och undrade hur ska det hjälpa mig. Jag provade något av det någon gång, tex att klappa min hund, men kände att det inte hjälpte och tyckte det var löjligt.

På sjukhuset i Tyskland fortsatte dom prata om dessa skills och de skills jag fick använda mig av där var stark chili/körsbärs klubba, finalgon salva (svider på huden) och center shock (super sura tuggummin). Jag tyckte det hjälpte sådär.

Sen jag kom till behandlingshemmet har jag hittat några skills som faktiskt fungerar. Jag har en hel lista med strategier nu, vissa är mer hjälpsamma än andra men jag har alltid listan att kolla på när det känns jobbigt. Min favorit och det som fungerar bäst är att knyta upp skosnören med massa knutar på. Jag har också en låda för strategier och färdigheter.

Måla mandala är också en av mina favoriter, även om jag kanske har tröttnat lite på det. Isklamp fungerar också relativt bra, kylan får en att tänka på det istället.

Här är listan på de skills jag använder mig av för tillfället.

Följ mig gärna på Instagram – @ett.liv.vart.att.leva



Ett svar till “Skills”

  1. Marita Sundström skriver:

    Jag ser din kunskap kraft stryka och glädje i det du skriver och i bilderna 😊
    Jag önskar du oxå ser detta och har tillit till dig själv i de djupa dalarna ❤️
    Så håll i och håll ut🙏
    Jag önskar dig lycka till på din resa🍀
    Varma kramar Marita 🌹

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *