Världsautismdagen

Idag, 2 April är världsautismdagen. En dag att sprida kunskap och förståelse.

Vi är alla olika, och det är bra. Ingen fungerar lika dant och det finns inget rätt och fel.

Personer med autism kan tex ha svårt med det sociala och kommunikation. Det betyder dock inte att dom inte vill vara sociala. För mig är det så att jag har lättare för att träffa personer en och en. I grupp kan jag bli väldigt osäker. Tex att veta när det är min tur att prata kan vara svårt och menades det som sades eller var det ironi.

Jag är också som många andra autister känslig för intryck. Tex ljud, ljus och lukt. Det gör att jag ogillar saker som att gå på restaurang och gå i affärer.

Ibland när jag är överväldigad av intryck och känslor kan jag stänga av helt. Då vill jag vara själv och återhämta mig. Ibland blir det så att jag inte kan prata. Det betyder inte att jag inte vill prata med dig det bara går inte.

Man skulle beskriva det som att med alla intryck fylls en bägare och till slut rinner det över. Ibland stänger jag då av eller går in och lägger mig och bara skriker. Det förstnämnda händer oftare än det sist nämnda.

Jag gillar att ha rutiner, perfekt hade varit att göra samma saker varje dag vid samma tidpunkt och samma mat varje dag. Då är allt förutsatt och jag blir lugn av det. Men så fungerat tyvärr inte verkligheten. Ändringar i planer och överraskningar och nya situationer gör mig väldigt stressad.

Det var några av mina problem som kan märks av. Medan det mesta sker inom mig och syns inte på utsidan. Jag är ganska bara på att dölja mina problem endå. Men är jag trött tillexempel blir det svårare att dölja.

Läs mer om autism på 1177

Följ mig gärna på Instagram – @ett.liv.vart.att.leva



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *