ADHD

De flesta tror nog att ADHD handlar om att inte kunna sitta still och att man har koncentrationssvårigheter. Så kan man väl beskriva det men det är så mycket mer än bara så.

Den ständiga tankekarusellen är igång 24/7. Det känns nästan som att alla tankarna snubblar på varandra. Det kan vara jobbigt, särskilt när man ska sova.

Rastlösheten är för mig också ett stort bekymmer. Ofta är det även så att det känns som att motorn är igång men det finns inget bränsle. Man är rastlös men man orkar inte göra något. Rastlösheten går även ofta över i ångest som kan vara svår att hantera.

Koncentrationen kan också vara svår. Ibland vill jag bara se en serie, men ofta kan jag inte koncentrera mig på det utan att hålla på med mobilen samtidigt. När jag ska läsa har jag stora svårigheter att hålla mig kvar till texten, jag tappar bort mig och får läsa om, det som jag läser går inte in i hjärnan. Samma när någon pratar, jag brukar säga att jag lyssnar men jag hör inte. Att hålla på med något, tex en fidget spinner samtidigt brukar underlätta för mig att hålla koncentrationen.

Impulsivitet är också ett stort problem för mig. Jag gör först och tänker efter sedan. Oftast när jag blir arg, då händer det att jag gör dumma saker och sedan efteråt tänker jag efter och får jätte dåligt samvete. Impulsiviteten kan också göra att det blir dyrt ibland. Saker går sönder och jag är bra på att impuls shoppa.

Rutiner är också ett tema. Jag behöver struktur och rutiner för att få mitt liv att fungera men jag har så svårt att hålla mig till schemat. Jag har även svårt att planera, vad ska jag göra först och vad är viktigast. Som tur är får jag hjälp med detta på behandlingshemmet.

Sedan har jag ett litet problem med att jag glömmer saker. När jag gör något glömmer jag hälften av vad som ska göras. Jag glömmer vart jag lagt min mobil och mina saker alldeles för ofta.

Ibland kan jag även ha svårt att komma igång med saker, tillexempel städa. Vanliga uppgifter som för andra är enkla saker kan ibland kännas överväldigande för mig och jag förmår mig inte att komma igång. När jag väl har kommit igång brukar det sällan vara några problem, så länge jag inte blir avbruten.

Här finns en artikel om ADHD https://www.hjarnfonden.se/om-hjarnan/diagnoser/adhd/

Följ mig gärna på Instagram – @ett.liv.vart.att.leva

Kategorier: ADHD



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *