Hitta rätt behandling

Att hitta rätt behandling är inte helt enkelt. Att hitta en psykolog eller terapeut som det fungerar bra med kan också vara svårt. Jag har inte jätte mycket erfarenhet men tänkte dela av mig av det jag har varit med om.

När jag fick min Asperger diagnos skulle jag gå på KBT (kognitiv beteendeterapi) tyckte dom, jag gick dit en gång. Jag förstod inte vitsen med det och tyckte det var läskigt med nya människor.

När jag sen flyttade till Skåne kom jag till habiliteringen i Eslöv och fick träffa en jättebra kurator. Där träffade jag även en arbetsterapeut för att kartlägga mina svårigheter. Det var bra, tills jag fyllde 17 och skulle gå över till vuxenpsykiatrin. Jag träffade en psykolog en gång, redan innan vi börjat prata kände jag bara nej det här går bara inte. Så det blev inget mer av det.

Något år senare kom jag till vuxenhabiliteringen i Lund, det fungerade bra. Jag träffade en kurator som det fungerade någorlunda med och en arbetsterapeut som var jättebra, tyvärr slutade hon ganska snart och då slutade jag att gå dit.

2016 flyttade jag till Tyskland, allt fungerade bra, tills jag kände att jag inte orkade kämpa mer 2019. I början av 2020 började jag träffa en terapeut, hon var väl helt okej men jag kände inte att det gav någonting.

Jag har väl heller aldrig tyckt att jag är i behov av någon hjälp. Jag har tänkt att jag är som jag är och det kan jag ändå inte ändra på. Det var en kompis som tyckte jag borde gå till en terapeut. Själv hade vant mig vid mitt självskadebeteende och självmordstankar, för mig var det normalt.

Hela 2020 var jag inlagd till och från i sluten vården i Tyskland. I mars 2021 kom jag ut från sluten vården och åkte till Sverige, sedan var det samma visa här i Sverige. Den vården har inte hjälpt mig framåt precis. Jag har blivit bältad och övervakad för att skydda mig från att skada mig själv, men jag har inte blivit friskare av det.

I augusti 2021 kom jag till behandlingshemmet och fick en jättebra terapeut, enligt mig världens bästa. Redan från första början vågade jag prata, vilket är ovanligt för mig. Det bästa är att hon förstår mig. Hon kan sätta ord på sådant jag inte kan sätta ord på. Jag förstår också vad hon säger. Så nu gör jag en DBT (dialektisk beteendeterapi) behandling, vilket jag hoppas kunna hjälpa mig mycket. Det har redan hänt en del, jag mår faktiskt bättre och börjar lära mig hantera svåra situationer, även om det fortfarande är svårt. Jag är tacksam över att just hon blev min terapeut. Vi löser alla problem tillsammans.

Följ mig gärna på Instagram – @ett.liv.vart.att.levaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *