Krislista

På PIVA gjorde vi en ny krislista i torsdags. Krislistan är till för att kunna se vad man kan göra, för att avleda, när man har starka känslor och tankar.

Krislistan är en del av DBT-SS (dialektisk beteende terapi – skills system) behandlingen jag gjorde på behandlingshemmet.

När jag har ”av spåret tankar” (tankar som inte leder till mitt mål) så gör jag en klar bild av situationen. Vänder sen mina tankar till ”på spåret tankar” (tankar som leder mig till mitt mål). Då tittar jag på krislistan och gör det som står på den, en så kallad ”på spåret handling”. Sen gör jag allt jag kan för att hålla mig på spåret tills känslorna och tankarna lugnar sig. Ibland räcker det att göra klar bild, på spåret tanke och på spåret handling, en gång. Men ibland kan man behöva göra det fler gånger på rad.

Mina favoriter på krislistan just nu är att spela skipbo, måla, pärla och spela pokémon GO. Skipbo och pokémon fungerar allra bäst.

Jag har satt upp listan på väggen i rummet så den är lätt att kolla på.

Såhär ser min krislista ut för tillfället.

När inget på krislistan fungerar och känslorna och tankarna är på max och är ohanterbara så är det psykakuten som gäller, vilket jag helst undviker. Det får mig att kämpa ännu lite extra även om det känns som att det inte går.

Har du en Krislista? Vad står på den?

Har du ingen krislista kan jag rekommendera att skapa en! Det kan vara hjälpsamt i svåra situationer.

Följ mig gärna på Instagram – @ett.liv.vart.att.levaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *